4.11.2013

Idag är en röd dag. En nationell semesterdag. Det har inneburit att den gångna helgen blev av längre typ. Det var som uppgjort att för första gången lämna tryggheten i Tokyo för en klassisk sightseeing i Japan.

I Hiroshima, en stad på historisk mark, planerade vi för tre utflykter. Dels en haik i nationalparken Sandan-kyo, ett besök på Hiroshima Peace Memorial Museum och en tripp till tempelön Miyajima.

Sandan-kyo var vackert. Bergsluttningarna var klädda i traditionella japanska höstfärger och vattnet i ravinen, som vi gick längs, var kristallklart. Kontrasten från intensiva Tokyo kunde inte varit tydligare. Storstadsljuden var bortblåsta. Trafiken, alla stora reklamskärmar och människorna var utbytta mot porlande vatten och prasslande löv. Underbart. Det enda som uteblev var mötet med den japanska krokodilen - salamandern, som tydligen ska vara vanligt förekommande i Sandan-kyo.

Trots att magkänslan sa att vi skulle stanna på hostelet, blev det ett besök på Hiroshima Peace Memorial Museum. Efter ett par ångestfyllda timmar knallade vi hem, lätt illamående och mörkrädda men ändå imponerade över hur staden lyckats återhämtat sig efter den totala utplåning som den utsattes för 1945. Inte en enda byggnad i Hiroshima är äldre än 68 år. Hemskt.

Templen på Miyajima är betydligt äldre. Den spektakulära röda välkomstporten, mitt ute i vattnet, ska vara ett av de vanligaste vykortsmotiven i Japan. Den "flytande" Torii-porten och alla templen i all ära, men det jag blev mest fascinerad över var de, tama, vilda hjortarna, som belamrat ön. Jag fick känslan av att de ägde stället. En låg precis utanför färjeterminalen. Det kändes som den hade koll på oss förvirrade turister. Om något hade hänt, hade den varit först på plats för att reda ut trubblet. Det hade inte förvånat mig om vi på vägen tillbaka hamnat bredvid en besvärad hjort, som klagade på att take awaykaffet från färjekiosken, som vanligt, var för varmt. För dem var det liksom det mest självklara i världen att vara där. Samtidigt kunde jag, av ansiktsuttrycken att dömma, förstå vad många tänkte - oh deer.
Sandan-kyo.
Miyajima.

Kommentarer

Postat av: Simon

Publicerad 2013-11-07 17:10:03

Som vanligt, ett helt otroligt bra skrivet inlägg! Man blir verkligen glad av att läsa din blogg.

Ta hand om er, kram!


Svar: Tack för de fina orden Simon! Hoppas allt rullar på som det ska i Örebro. Kram!
pltokyo.blogg.se

Postat av: UC

Publicerad 2013-11-07 17:50:12

Oh deer, för att läna ditt uttryck P! Tänk att rådjuren som ni mötte till och med kunde bära paraply... Imponerande :-)Vill gärna höra mer om Peace Memorial Museum och förstår att det var mycket berörande. Vilka vackra bilder och vilken målande berättelse! Kram x 1000!

Svar: Oj, vad ska jag säga mer om Peace Memorial Museum. Jag tyckte nog att breven mellan de inblandade, som ledde till Manhattan Projektet startades och att beslutet kring att just Japan skulle bombas, var mest häpnadsväckande och intressanta. Einstein skrev bland annat till Roosevelt 1939:
"This new phenomenon would also lead to the construction of bombs, and it is conceivable — though much less certain — that extremely powerful bombs of a new type may thus be constructed. A single bomb of this type, carried by boat and exploded in a port, might very well destroy the whole port together with some of the surrounding territory. However, such bombs might very well prove to be too heavy for transportation by air."

Att Japan och USA har så bra relation nu är också något som fascinerar men det var inget som de, tydligt, visade på museet.

Kram!
pltokyo.blogg.se

Postat av: Jos

Publicerad 2013-11-07 19:21:10

Att sträckläsa igenom de senaste fem inläggen var som att åka rulltrappa med en asrolig vän, när man kanske trodde att man skulle gå upp för en stilig spiraltrappa själv. Jäkligt kul P! Snyggt med dialogen L! Och fedt att ni kört kareoke :D ! <3 från Trondheim

Svar: Inläggen är ju inte direkt skrivna för sträckläsning men din metafor tyder ju på att det funkar. Tack! Hoppas du trivs i Trondheim! Stannar du ett år? Kram!
pltokyo.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej