3.4.2014

 
Den här frågan fick jag, L och syster Siri på vägen till en utsiktsplats på en kulle utanför Kyoto. Men det var inte utsikten över staden som lockade oss, och väldigt många andra turister, utan det var apor. Det kryllar nämligen av söta, och lite läskiga, vilda japanska makaker där. Aporna och turisterna lever i en slags symbios - hemleverans av nötter och frukt utbyts mot umgänge och in-på-livet-häng.
 
Det kan till en början låta som ett vanligt zoo men det finns en väsentlig skillnad - på den här djurparken är det turisterna som står bakom galler, bokstavligt. Det finns en bur (ett hus med gallerfönster) högst upp på kullen där turister kan mata aporna utan att bli rånade på annat än mat. Utanför den är det djurens lag som gäller. Om respekten någon gång brister tar det inte lång tid innan alla vet vem som är dam eller herre på täppan. Under tiden vi var där skötte sig alla, både människor och apor och vi slapp se några incidenter. Men jag tänker att det måste finnas ett antal glada makaker som fotar solnedgångar med fina nikonkameror eller som twittrar om livskriser och apskvaller på nya iPads i skogarna runt Kyoto. Oklart hur många bara. Inte lika många som det finns tempel i Kyoto kanske, men nästan.

Runt 2000 ska de vara, templen. Vi hann besöka två. Det ena var täckt i guld och det andra bestod av tusentals röda toriiportar uppställda efter varandra. Jag tror att de var till för att skapa en meditativ känsla utöver det vanliga. För mig var det snarare en annan häftig historisk plats med väldigt mycket turister. Det mesta i tempelstaden kretsar kring just historiska platser och turister. Det finns till exempel 17 världsarv inom Kyotos prefektur. Geishor springer runt i de smala och väldigt vackra gränderna i Japans gamla huvudstad, precis som på 1800-talet. De vi såg hade en hord av turister efter sig och det var med en stressad blick som de snabbt försvann in på ett tehus för att förbereda sig inför kvällens underhållning.

Om jag ska koppla min och L's tid här i Japan till historiska tidsperioder befinner vi oss just nu i en era av besök. Totalt fem pers kommer i april. Under renässansen, i juni/juli, kommer ytterligare fyra. Det är epoker som vi väntat på med spänning, ända sedan starten i september.

Som avslutning av det här inlägget kommer svaret på den inledande frågan. Som alltid - upp och ner.
 

Kommentarer

Postat av: UC

Publicerad 2014-04-04 13:15:39

Det är inte riktigt klokt och det är alldeles överväldigande: Jag sitter mitt emot bloggaren i lägenheten i centrala Tokyo när han postar sitt inlägg, och tro mig, tillsammans med L sköter han guidningen i Japans enorma huvudstad lika föredömligt som sina blogginlägg!

Postat av: Sarha

Publicerad 2014-04-05 01:15:25

Ohhh vi räknar snart timmarna :)

Postat av: Bror Johan

Publicerad 2014-04-05 06:07:12

Fränt med kommentar skriven inifrån bloggens högkvarter!

Annars - härlig Kyotorapport. Det jag mest av allt tar med mig från den är ett ord jag tycker att man borde använda oftare: apskvaller.

Kram till er allihop!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej