8.10.2013

Jag måste berätta om ett fenomen. Eller ska jag kalla det en teori kanske. Till en början kan det framstå som en mardröm, framför allt för en blyg svensk, men med de rätta handlagen kan det utmynna i ren vardagslyx. Det är inte rymdforskning eller kvantfysikens lagar jag kommer beskriva. Det mest troliga är att ni redan har hört om det från ett annat håll - någon måste ha tänkt på det här innan jag flyttade till Tokyo, för två veckor sedan.
 
Jag kallar det Tunnelbaneflygning.
 
Under rusningtrafik i Tokyos metro, alltså mellan klockan sju och nio på vardagsmorgnarna, är varje tunnelbanevagn fullproppad. Det betyder att när jag kliver på tåget i Shirokanedai för att ta mig till Todaimae - en tur på cirka 30 minuter -  gör jag det ståendes, tätt intill väldigt många okända männsikor. Inledningsvis med ett besvärat humör, men det går över när jag inser att alla har det lika jävligt. Hur ska han få det här till vardagslyx, tänker ni. 
 
Jo, (nu vill jag använda ordet ponera men jag låter bli eftersom jag inte vill låta för nördig. Mitt resonemang skulle tappa i trovärdighet då.) tänk er att jag lyckas ta mig till mitten av vagnen. Med ett par mjuka armbågar i kombination med några snabba breakdance steg, är det faktiskt möjligt. Precis innan dörrarna stängs och de sista resenärerna är på plats, ställer jag mig på tå. När tåget börjar rulla slappnar jag av.
 
De uppåtriktade krafterna som skapas från mina medpassagerare gör att mina fötter lättar från golvet och att jag, i ett maktlöst tillstånd, svävar fram i Tokyos tunnelbanesystem. Precis lika bångstyrigt som ålynglens resa med Golfströmmen till Europas kuster, hamnar jag på Todaimaes perrong, helt utan kraftansträngning. Jag får 30 minuters extra sömn innan skolan börjar. Jag kan rentav snooza och forsätta följa folkströmmen ut ur tåget, uppför de tre rulltrapporna, ut på gatan och in på mitt campus. Alltså ytterliggare sju till åtta minuters sömn till de redan intjänade 30.
 
Ni tänker säkert att det här är för bra för att vara sant och ja, ni har rätt. Det kommer aldrig bli verklighet av min tunnelbaneflygning eftersom jag, av princip, inte sover på kollektivtrafik.
 
På grund av min liknelse vill jag bara slå ett slag för ålarna. Ni som inte har slutat äta ål än, gör det! Läs om deras livsresa också. Det är fascinerande. Som en teaser kommer här första paragrafen om den europeiska ålen från Wikipedia:
 
"Europeisk ål (Anguilla anguilla), är en långsträckt fisk med säreget fortplantningsbeteende och uppskattat kött. Mycket lite är känt om ålens fortplantning och vandring men den leker och dör i Sargassohavet varpå den genomför en vandring tur och retur till Europa. Ålen kategoriseras globalt som akut hotad på grund av en dramatisk minskning av beståndet. Enligt vissa uppskattningar är beståndet nere på 1% av det på 1970-talet."
 
ps. Snart två veckor efter den här bloggens födelse har jag hittat en svarsknapp till de kommentarer ni skrivit. Jag betar av det som har skrivits hittills och nu kan ni ju fråga saker om det är något specifikt ni undrar. Smidigt som tusan.

Kommentarer

Postat av: Johan

Publicerad 2013-10-12 19:25:47

Jag önskar din tanke blir din sanning åtminstone en dag under detta år Pellan! Du måste satsa för att vinna! Jag säger som Leffe Brunlöf så när vi var små inför varje match. "Grabbar, ha riktigt kul på planen, men framförallt, in och bonka skiten ur motståndarlaget!" :)

Svar: Haha, tänk att Leffes visdomsord inger hopp om att få uppleva en smula vardagslyx! Tack!
pltokyo.blogg.se

Postat av: UC

Publicerad 2013-10-12 22:43:06

Sängdags i Dfs. Igår var Zlatan på den här fotbollsentusiastiska släktens läppar. Idag är det ni, när jag kommer med uppdatering från er. Alla här följer och beundrar er. Kram x 1000!

Svar: Jag har både sett och läst om Zlatans briljans. Härligt! Hälsa tillbaka till alla i Dfs!
pltokyo.blogg.se

Postat av: Carro

Publicerad 2013-10-13 12:10:50

Fy fan vad du är rolig! Jag och Davan väntar med spänning på kommande inlägg :)

Svar: Då får jag helt enkelt fortsätta i samma spår! Kul att ni vill läsa om oss. :)
pltokyo.blogg.se

Postat av: Bror Johan

Publicerad 2013-10-13 21:24:55

Tycker att ni ska veva igång hockeylaget Tokyo Tunnelbaneflyers och utmana Philadelphia Flyers på vänskapsmatch.

Svar: Mitt hockeyintresse är alldeles för litet för det, tyvärr. Men jag gillar idèn! Kanske kan bli en vänskapsmatch mellan Tokyo Tunnelbaneflyers IBK och Åby Oilers IBK i Mässhallarna. Eller om Finspångs FAIK har fått ihop ett innebandylag tills dess kanske?
pltokyo.blogg.se

Postat av: Vendela

Publicerad 2013-10-13 22:02:26

Suveränt Pella! Du måste försöka! Kramar i massor!

Svar: Att sova på kollektivtrafik skulle vara ett stort steg för mig. Jag vet inte. Ett försök kan det ju vara värt.
pltokyo.blogg.se

Postat av: Sara

Publicerad 2013-10-14 08:45:12

Jag som trodde röda linjen mot Mörby mellan 07-08 på morgnarna var kaos men nu förstår jag ju att så inte är fallet. Jag är också fascinerad av ålen som inte äts på Sturegården i Uppsala Hälsa frugan din! Kramar Widéns

Svar: Det kanske funkar för dig också Sara! Det är ju en idè till en instruktionsapp också - Lär dig ståsova på tunnelbanan. Vad tror du? L hälsar tillbaka! Kram
pltokyo.blogg.se

Postat av: AnnaSeterass

Publicerad 2018-01-19 17:04:52



http://dressed-baby.ru/obuchenie/66--ticketsua.html
http://salonturov.ru/index.php?productID=43330
http://appolloshop.ru/product/preimushestva-ispolzovanija-magnitnyh-mikronaushnikov
http://mapclub.ru/component/content/article/36-texts-/677-2017-11-27-18-11-54.html

Postat av: Barryjap

Publicerad 2021-10-17 17:22:41

The road will be overcome by walking. I wish you never to stop and be a creative person-forever!
China and France participate in expressed displeasure with the fresh defense pact between the United States, the United Kingdom and Australia - although also in behalf of disparate reasons. Beijing in effect wants to touch the Asia-Pacific Employment Pact.
More info here website

Postat av: Charleshog

Publicerad 2022-04-01 15:15:33

my cohorts have been searching about. This kind of knowledge on this network is excellent and helpful and is going to assist my friends at work in our studies quite a lot. It looks like this team gained a lot of specifics regarding this and other subjects and info definitely show it. I'm not typically on the internet all of the time but when I get a break i'm always avidly searching for this type of factual information and others closely related to it. If someone gets a chance, take a look at my website: disability rights lawyer near me in san elizario, texas

Postat av: belleAbsof

Publicerad 2022-04-22 10:55:25

https://www.wisewomenunite.com/index.php?action=profile;u=176648


Randki Dla Singli
Randki Rzeszów

Postat av: DamienJitle

Publicerad 2022-05-28 21:15:37

friends at work have been dreaming about. The up to date info on this network is beneficial and appreciated and is going to help My wife and her kids in our studies quite a bit. It is obvious this team acquired a significant amount of expertise regarding subjects on the site and the other hyper links and information also show it. I'm not typically on the net when I am busy but when I get an opportunity im usually avidly searching for this sort of knowledge and others similarly related to it. If someone gets a chance, check out at my site. snorkeling in lauderdale by the sea

Kommentera inlägget här
Publiceras ej